DUURZAAM REIZEN
IN NEDERLAND
Nederland is super leuke vakantiebestemming én een perfect land voor een duurzame reis. Denk aan de vele fietspaden, de mooie kampeerplekken, de toffe eco-hutten en de lekkere lokale en biologische restaurants. Heel veel natuurgebieden worden beschermd en in elke provincie vind je wel iets met wat je de lokale economie en cultuur steunen kunt steunen. Nederland is een ideale bestemming om het duurzaam reizen eens uit te proberen en te ontdekken welke vorm van duurzaam reizen jij het leukste vindt.
​
Allereerst helpen we je op deze pagina verder met tips, zodat je een beetje weet waar je heen kunt gaan en in welke richting je kunt zoeken. Want op vakantie gaan in eigen (buur)land heeft heel veel voordelen! Zoals dat er overal Nederlands wordt gesproken - op een paar regio’s met zware dialecten na dan ;-).
​
Nederland kent 613 dialecten (volgens de Morfologische Atlas van de Nederlandse dialecten) en je bereikt Groningen vanuit Maastricht met de auto in drie uur. Kort gezegd: in Nederland vind je om iedere hoek een andere cultuur en taal. En eigenlijk ook een ander landschap. Waar in Limburg heuvels te vinden zijn, daar wordt Noord-Holland gekenmerkt door vergezichten over de uitgestrekte polders. Om nog maar te spreken over de bossen van Drenthe. Nederland is veelzijdig én super makkelijk op een duurzame manier te ontdekken.
DUURZAAM VERVOER
Duurzaam reizen naar Nederland
​
Nederland is vanuit de buurlanden heel goed bereikbaar met de trein. Vanuit Londen, Berlijn, Brussel, Parijs en diverse andere steden gaan er rechtstreekse treinen naar Rotterdam, Amsterdam en/of Utrecht. In de zomer is het zelfs mogelijk om rechtstreeks vanuit Zuid-Frankrijk en het Zwitserse Basel naar Nederland te reizen.
​
Duurzaam reizen in Nederland
​
Het treinnetwerk van Nederland biedt de perfecte basis voor een duurzame rondreis door het land. Of pak de fiets en rijd één van de vele fietsroutes die Nederland rijk is. Je kunt de trein natuurlijk ook met de fiets combineren. Neem ‘m mee in de coupé, of leen een ov-fiets, en fiets vanuit een bruisende stad of pittoresk dorp naar het stille en rustgevende platteland.
​
Via de website van de Nederlandse Spoorwegen koop je gemakkelijk en snel een treinticket voor één, twee of meerdere dagen. Als je in Nederland woont ben je waarschijnlijk in het bezit van een ov-kaart. Dan kun je bij de NS checken of er een interessante railtrip-deal te koop is. Je kunt ook tijdelijk een Flex-abonnement nemen, bijvoorbeeld een ‘altijd voordeel’-abonnement. Hierbij heb je in het weekend en in de daluren 40% en in de spits 20% korting op je treinticket.
​
Je kunt op bijna alle stations in Nederland een ov-fiets huren. Om zeker te zijn van je zaak kun je op NS.nl checken per station of er ov-fietsen er zijn en, zo ja, hoeveel er dan zijn. Wil je je eigen fiets mee? Dat kan ook! Voor zes euro per dag kun je je fiets een hele dag mee de trein in nemen.
​
De meeste plekken in Nederland zijn dus met de combinatie trein + fiets goed bereikbaar. Ga je kamperen? Je kunt natuurlijk compact inpakken en je campingspullen in je backpack meenemen. Heb je grotere en zwaardere kampeerspullen? Dan is het handiger om met de auto te gaan. Of met een camper. Je kunt bijvoorbeeld een (elektrische!) T2 camper huren bij Goboony. In Nederland zijn op veel plekken elektrische laadpunten te vinden. Vooral bij de tankstations.
​
In Nederland is 33.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes. Je fietst van de ene fietsroute zo over naar de ander. De LF-routes, de lange afstandsroutes, zijn speciaal samengesteld voor meerdaagse tochten. Ideaal als je met je fiets op avontuur gaat. Op de plek of in de regio waar je vakantie gaat vieren kun je natuurlijk ook een korte(re) fietstocht maken. Zoek daarom op de vvv- of regiowebsite van de plek waar je heen gaat wat de leukste fietsroutes zijn. Als je naar de Veluwe gaat, kun je bijvoorbeeld kijken op Visit Veluwe.
​
DUURZAME ACCOMMODATIES
In Nederland vind je heel veel leuke en toffe opties voor een duurzame overnachting. Van back-to-basic campings tot luxe kartonnen huisjes in het bos en van een gezellige kamer op een pittoreske boerderij tot een opgeknapt brughuisje in de stad.
Leuke, duurzame en eco-vriendelijke verblijven vind je in Nederland in elke provincie, zowel in de stad als in de dorpen en op het platteland. Ga je op citytrip in eigen land? Kijk dan op de website van Green Key welke hotels, B&B’s en lodges een duurzaamheidslabel hebben. Vaak zijn de bekende hotelketens zoals NH Hotels al goed op weg.
Je hebt in elke stad ook erg leuke 'ketenloze' hotels die zich volledige focussen op duurzaamheid, zoals QO Hotel in Amsterdam. Dit hotel maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en bestaande bronnen. De kamers zijn gemaakt van natuurvriendelijke materialen en in het restaurant smul je ‘s ochtends en ‘s avonds van lokale en biologisch geteelde producten.
Zoek je een leuk eco-vriendelijk hutje in de natuur, aan het strand of op het platteland? Die zijn er ook in alle vormen en maten. Ga bijvoorbeeld naar de zelfvoorzienende designhutten van Hihahut. Deze staan verspreid in het Groene Hart, tussen Schiphol, Leiden en Alphen aan den Rijn in. Of slaap in een yurt, op het bosrijke landgoed Quadenoord vlakbij Arnhem. Langs de kust vind je ook leuke duurzame hutten, zoals de glazen strandhuisjes van strandcamping Groede in Zeeland.
Het meest klimaatneutraal slaap je wanneer je gaat kamperen. Gelukkig vind je naast massale campings heel veel kleinschalige en rustieke campings in Nederland. Bestel bijvoorbeeld het Groene Boekje en bivakeer op de mooiste plekken. Bijvoorbeeld ver verscholen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, aan de rand van het Lauwersmeer in Friesland of in een fort vlakbij de Loosdrechtse Plassen.
​
Een andere unieke manier om te kamperen is met Campspace. Met deze organisatie slaap je voor een prikkie - in je eigen tent of camper - in de achtertuin van een local. Vaak is deze achtertuin een immens groot stuk land waar een voedselbos groeit, kippen rondscharrelen en je alleen maar vogels hoort en ‘s avonds sterren ziet. Vergeet je lucifers en marshmallows niet voor het kampvuur dat je die avond gaat maken!
DUURZAME EXCURSIES
Op foodreis door Nederland
​
Duurzame excursies vind je in Nederland in alle hoeken en in alle maten. Het is maar net waar je van houdt. Ben je een foodfreak en wil je de locals ontmoeten en de levensstijl leren kennen? Ga een paar uur, of een paar dagen, meewerken op een biologische boerderij. Bijvoorbeeld via WWOOF. Je duikt dan op een verantwoorde manier in de lokale cultuur en draagt ook je steentje bij aan de lokale economie. Je eet er meteen verser dan vers. Liever meteen aan de slag met ingrediënten? Doe een veganistische kookworkshop, bijvoorbeeld bij Het Lokaal in Amersfoort.
​
Excursies in de natuur
​
Nederland kent een rijk dierenleven. En dat dierenleven spot je in het bos, op het water, in de polder of aan de kust. In het Nationale Park de Biesbosch in Brabant kun je met een zelf gehuurde kano bevers spotten. Op de Veluwe kun je tijdens een wandelsafari met een gids op zoek gaan naar herten, zwijnen en vossen. En langs de kust, bijvoorbeeld in Zeeland, kun je met je (eigen) boot op zeehondensafari.
​
Op de website van Staatsbosbeheer vind je een heel handig overzicht van toffe en verantwoorde excursies in de Nederlandse natuur. Je kunt filteren op wat je wil doen en waar je dat wil doen. Afgelopen winter ging Eline met een klein groepje en een uil op zoek naar bosuilen in het Speulderbos. De boswachter hield goed in de gaten of iedereen op het pad bleef en niets van menselijke sporen achter liet. Alles om de rust en de natuurlijke leefomgeving van de dieren in tact te houden.
​
Op stedentrip in Nederland
​
Wil je een Nederlandse stad ontdekken? Koop een reisgids van time to momo. Deze reisgidsen staan boordevol insider tips zodat je de stad precies beleeft zoals de inwoners van die stad hun plekken ook beleven.
DUURZAAM
ETEN & DRINKEN
Nederland kent veel verschillende soorten restaurants waar diverse internationale keukens worden toegepast. Het meest duurzaam eet & drink je als je kiest voor een restaurant waar gekookt wordt met lokale ingrediënten. In bijvoorbeeld het restaurant De Kas in Amsterdam geniet je van groenten en fruit uit de eigen moestuin. Het is ook leuk om in een Nederlands café of restaurant een biertje te bestellen dat in de regio gebrouwen is. In Nederland is ook een aantal wijngaarden, bijvoorbeeld wijngaard Saalhof in Wognum. Hier leer je meer over de ecologisch en klimaatvriendelijke wijngaard en sluit je de rondleiding af met een leuke proeverij.
Zoals in veel landen geldt, vind je in de steden makkelijker en sneller een restaurant waar je vegetarisch of (volledig) veganistisch kunt eten. In Amsterdam zit je voor een veganistisch diner goed bij Mr. & Mrs. Watson. Hier serveren ze als aperitief een legendarische veganistische kaasplank. De structuur én smaak zijn bijna niet te onderscheiden van de echte kazen.
​
Wil je ervaren wat bedoeld wordt met lokaal en organisch eten? Ga dan naar Landgoed Heerdeberg in Zuid-Limburg. Dit restaurant ligt op steenworp afstand van Maastricht en haalt alle ingrediënten uit de eigen permacultuurtuin en het voedselbos. De groenten, fruit, noten en kruiden worden op natuurinclusieve manier verbouwd. Dit betekent dat er geen kunstmatige gif- en hulpstoffen aan te pas komen. De natuur wordt ingezet als hulp- en oplossingsbron. Eigenaren Koenraad en Sanne houden zelfs hun eigen varkens. Deze scharrelen vijf jaar lang vrolijk op een stukje land. Daarna gaan ze naar een kleinschalige slachterij.
​