top of page

Een vakantie in Zweden: zo leuk is het

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020



Het is weer zo ver: de zomer breekt aan! Zomers zijn perfecte seizoenen voor een vakantie in eigen continent. Daarom besluit Eline met haar vriend om in augustus de trein naar Zweden te pakken. Hoe ze daartoe kwamen, hoe ze dat plannen en waar ze heen gaan lees je hier.


Hoezo Zweden?!

Diep groene bossen, kraakheldere meren, schone lucht en de frisse geur van natuur: ik ervoer het eerder in Finland tijdens een bezoek aan het noorden van het land. Ik wilde het samen met mijn vriend ervaren. Hij houdt ook van de wildernis, van de vrijheid ervaren en van omringd zijn door pure natuur. Vorig jaar reisde hij namelijk in zijn eentje naar Zuid-Noorwegen om daar 2 weken lang te bivakkeren in de woeste hooglanden. We vonden het tijd om samen zo’n avontuur in Scandinavië te ervaren.


Dus we besloten te kijken naar bestemmingen in Scandinavië. Bestemmingen die in één dag bereikbaar zijn met de trein. Al snel popte Zweden in onze hoofden op. We gingen op onderzoek uit en ontdekten dat je de bruisende Zuid-Zweedse stad Malmö vanuit Amsterdam via Hamburg en Kopenhagen al in 12 uur bereikt. Vanuit Malmö kun je verder reizen met de bus, trein of (elektrische) auto naar de groene regio’s Skåne, Småland of Dalarna. Skåne is ideaal voor het bezoeken van stranden, lange picknickmiddagen en vlakke wandelpaden. Småland herbergt dichtbeboste wouden en het typisch Zweedse Pippi Langkous landschappen en Dalarna is geschikt voor het spotten van wildlife.


Een andere reden waarom we naar Zweden willen is omdat het Zweden van nu ons inspireert. Niet alleen vanwege de natuur. Ook vanwege het beleid. In Zweden streven ze naar gendergelijkheid, iedereen kan gratis studeren, maar 1% van al het afval eindigt op de vuilnisbelt en er wordt actief geëxperimenteerd met 30-urige werkweken. Daarnaast trekt de fika-mentaliteit ons: het met volle aandacht genieten van je kop koffie of thee, hapje en de mensen met wie je het nuttigt. Tel daar de hoge standaard die Zweedse mensen hebben wat betreft duurzaamheid bij op en één van onze favoriete vakantielanden is een feit.


Veel mensen denken dat het in Zweden altijd regent en dat het er koud is. Maar dat is verre van waar. In de zomermaanden schommelt de temperatuur in het noorden tussen de 16 en de 19°C maar kan het er ook makkelijk +20°C zijn. Het zuiden van Zweden lijkt een beetje op het Nederlandse klimaat, alleen regent het er ‘s zomers minder. De temperatuur tikt gemiddeld gezien de 22°C aan. Ideale temperaturen om te hiken, kanoën of te mountainbiken.

Kanoën in Zweden
Het Asnen meer. Credits: Visit Sweden

De reis naar Zweden plannen

De vakantiebestemming stond vast, het plannen kon beginnen. We startten met het checken van de juiste interrailpas en kozen voor de ‘4 dagen binnen één maand’ Interrail Sweden Pass. Met deze pas kunnen we 4 random dagen binnen één maand reizen in Zweden, waarvan twee degen deels in ons eigen land mogen plaatsvinden. De pas kost voor reizigers t/m 27 jaar € 171 p.p. en voor reizigers vanaf 27 jaar € 197 p.p.

Via de Rail Planner app van Interrail plannen we onze treinreis. Google Maps en de website Rome2rio helpen ons bij het plannen van korte busritten in Zweden. We maken gebruik van een ‘My maps’ in Google Maps waar we hoogtepunten, zoals natuurgebieden, kanohuur, campings en bus- en treinstations, op markeren.

Fika in Växjö
Credits: Visit Sweden

De route en wat we gaan doen in Zweden

Ons avontuur in Zweden gaat pak ‘m beet 10 dagen duren. We gaan om 7:03 uur met de trein vertrekken vanuit Amsterdam. Na een reis van 12,5 uur via Enschede, Muenster, Hamburg, Roedby en Kopenhagen schijnen we om 19:26 uur aan te komen in Malmö. Daar hebben we een eco-hotel geboekt via Bookdifferent. Via dit boekingskanaal boek je eco-accommodaties en kun je precies zien hoeveel CO²-uitstoot je verblijf veroorzaakt. De volgende dag vertrekken we om 09:48 uur naar Växjö waar we om 11:48 uur aankomen: dit schijnt de groenste stad van Europa te zijn (letterlijk én figuurlijk). Tijdens onze mini-citytrip gaan we struinen door de straten, de Zweedse keuken proeven en ontdekken hoe groen de stad echt is.


We verblijven één nacht in een ecologische B&B waar we ook een fiets kunnen huren. Met de fiets kunnen we naar een nabij gelegen meer reizen. Maar het trekt ons ook om een wildernis aan biodiversiteit te ontdekken. De opties liggen nog open, we hoeven namelijk niks te boeken in Zweden want met onze tent kunnen we kamperen waar we willen vanwege het allemansrecht.


We zitten er aan te denken om naar Asnen National Park te rijden: een prachtig stukje Zweden dat uit 360 groene eilanden en ruige bossen bestaat. Over de 35-kilometer lange fietstocht naar dit nationale park kunnen we lekker langzaam doen. De tijd nemen om onderweg te genieten van onze eigen fika. Eenmaal in het nationale park pakken we één van de uitgestippelde wandelpaden. Onderweg kunnen we kiezen om van het gebaande pad af te gaan (zonder fiets, want daar is fietsen niet toegestaan) en onze tent in de middle of nowhere te zetten. Of we zoeken een houten open hut waar we onze luchtbedden en matrassen uitrollen. Voor zo'n open hut is altijd een barbecuerooster met daaronder plek voor hout beschikbaar. Niet ons kampvuurgerei vergeten dus. We kunnen ook kiezen om te hiken/fietsen naar de Hätteboda wildernis camping om daar gebruik te maken van de back-to-basic faciliteiten.


Dan resten zes vrije dagen in de natuur. Die kunnen we op ons eigen gemak besteden. Ik heb al het idee dat we die dagen zullen vullen met kanoën naar ongerepte eilanden, zwemmen, boeken lezen, vlotten bouwen, spelletjes doen, kampvuren aansteken, bier drinken (wat we vanuit Nederland mee in onze tassen kunnen nemen), luieren, lekker eten en nog meer hiken.

Fietsen door Asnen National Park Zweden
Credits: Visit Sweden

Als de zes dagen voorbij zijn, fietsen we terug naar Växjö waar we de trein terug nemen naar Malmö. Daar slapen we opnieuw in het eco-hotel. De volgende dag nemen we de trein van 08:13 uur terug naar Amsterdam. Daar schijnen we aan te komen om 20:27 uur.


Zonder fiets kunnen we bijna dezelfde soort route doen. In onze 'My Maps' hebben we namelijk de dichtstbijzijnde busstations aangevinkt. Zo weten we altijd waar we heen kunnen als we terug moeten.


Hier lees je meer over duurzaam reizen in Zweden, hoe je duurzame accommodatie kiest, waar je restaurants met vegetarische gerechten vindt, met welke milieuvriendelijk vervoermiddelen je ook in Zweden geraakt en welke excursies er nog meer zijn.


Wat vind je van onze route? Lijkt jou deze reis ook leuk, heb je tips of zou je iets willen toevoegen aan onze route? Laat het ons weten!

Comments


bottom of page