top of page

Hoe herken je of een excursie goed is voor een dier?

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020

Leeuwen spotten, huskytochten en met dolfijnen zwemmen: heel veel mensen dromen ervan om mooie en indrukwekkende dieren in het echt (van dichtbij) te zien. Excursies met dieren zijn één van de populairste dingen om op reis te doen. Maar hoe weet je of het dier waar jij tijdens de excursie van geniet het net zo leuk vindt als jij? In dit artikel vertellen we je alles over hoe je herkent of een excursie goed is voor een dier.


Ieder land ter wereld biedt minstens één mogelijkheid om een specifiek dier te zien of te beleven: walvissen in IJsland, koalaberen in Australië, olifanten in Thailand, leeuwen in Botswana, dolfijnen in Egypte, zeehonden op de Waddeneilanden, luiaarden in Costa Rica. Ga zo maar door.

Walvissen spotten in IJsland met een RIB-boot

In 2003 toonde de BBC met een onderzoek al aan dat zwemmen met dolfijnen de nummer één activiteit is die mensen nog graag doen voordat ze dood gaan. Hét bewijs dat excursies met dieren een van de populairste dingen op te doen op reis is.


Wat houdt ‘dierenwelzijn’ in?

De organisatie Global Guidance for Animals in Tourism ontwikkelden in 1979 een lijst met vijf voorwaarden waarop de vrijheid van dieren wordt gebaseerd: The Five Freedoms. Deze voorwaarden worden op basis van een aantal criteria beoordeeld. Voor het overzicht hebben we het in even in een infographic gezet.

Five freedoms van dierenwelzijn in toerisme

Wat is het positieve effect van een excursie met dieren voor het dier?

Toerisme kan een positief effect hebben op het welzijn van dieren. Dieren laten mensen zien hoe mooi ze zijn en hoe belangrijk ze zijn voor de biodiversiteit op deze planeet. Ze kunnen mensen motiveren om te strijden voor het behoud van de natuur.


Dieren kunnen ook binnen een regering het besef losmaken dat het belangrijk is om een dier te beschermen. Zowel vanuit economisch opzicht als vanuit ecologisch perspectief. Hoe meer mensen namelijk geïnteresseerd zijn in het zien van een bepaald dier, hoe meer geld dat oplevert voor een land.

Klimmende leeuwen in Oeganda in Queen Elisabeth National Park

Wat ons betreft niet de mooiste motivatie, maar wel een motivatie met een positief gevolg. Behalve als het dier zelf niet profiteert van deze bescherming. Bijvoorbeeld wanneer het dier uitgebuit wordt en het zijn/haar natuurlijke gedrag niet meer kan uitvoeren. Olifantenritten, wandelen met leeuwen, knuffelen met tijgers. Klinkt niet echt logisch wanneer je je verdiept in een dier...


Gelukkig zijn er ook tal van landen met regeringen die vanuit ecologische motivatie, en met motivatie voor het behoud van de biodiversiteit en alle pracht op deze planeet, bepaalde excursies stimuleren en uitvoeren. Excursies waarbij het geld gaat naar de bescherming van het dier, waar het welzijn van het dier op nummer één staat en waar het dier zijn/haar natuurlijke gedrag ongestoord kan uitvoeren.
Gorilla trekking in Oeganda houdt rekening met dierenwelzijn

Denk bijvoorbeeld aan de kleinschalige gorillatrekkings in Oeganda waar elke dag maximaal 8 toeristen één uur in de Oegandese wildernis voor de hoofdprijs (€ 600 p.p.) bij de gorilla’s mogen zijn. Het geld gaat grotendeels naar dierenartsen, natuurbeschermers en organisaties die er voor zorgen dat (illegale) bedrijven geen oerwoud kappen of gorilla’s doden om geld te verdienen.


In het belang van alle dieren op deze planeet vinden wij het belangrijk om reizigers inzicht te geven over wanneer een excursie wél goed is en wanneer een excursie niet goed is voor dier. Daarom geven wij hieronder een lijstje met punten die je als reiziger mee kunt nemen wanneer je een excursie met een dier wilt gaan doen.

Olifanten spotten tijdens safari in Oeganda

Wanneer kan een excursie of activiteit met een dier niet door de beugel?

Wanneer de excursie of activiteit:

  • Een negatief effect heeft op het welzijn van dieren: het dier storen, het dier dingen laten doen die het niet wil doen (dansen, op de foto, enz.)

  • Onveilig is voor zowel de dieren, als de verzorgers en de toeristen

  • Slecht is voor de fysieke en mentale gezondheid van een dier: mishandeling, drogeren, slecht onderdak, slecht eten en drinken, uitputten, uitdrogen

  • Met een gedrogeerd, gewond, geblesseerd verminkt dier is (bijvoorbeeld een kameel met een ring door zijn neus)

  • Het dier verplicht tot interactie met mensen

  • Een werkdier (paard, ezel, kameel, enz.) verplicht om mee te 'werken' terwijl het te jong, zwanger, gewond of ziek is

Paardrijden in IJsland waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat

Wanneer kun je een excursie of activiteit met een dier accepteren?

Wanneer de excursie of activiteit:

  • Het natuurlijke gedrag van dieren wordt gestimuleerd

  • Het dier in zijn/haar waarde wordt gelaten

  • Altijd en overal (goed) eten en drinken aan het dier biedt

  • Een dier vrij kan laten bewegen en genoeg ruimte biedt om het natuurlijke gedrag uit te oefenen

  • Het dier een schone en natuurlijke verblijfplaats biedt waar alles wat het dier nodig heeft aanwezig is om zichzelf te kunnen zijn

  • De juiste uitrusting gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld een goed passend zadel bij een paard

  • Luistert naar en rekening houdt met de fysieke en mentale grenzen van een dier


We hopen dat we jou met dit artikel meer inzicht geven in welke excursies met dieren je wel en welke je beter niet kunt uitvoeren. Vergeet niet dat je altijd kritisch mag zijn en vragen mag stellen aan de uitvoerder of eigenaar van een excursieorganisatie. Helemaal wanneer je het niet vertrouwd. Heb je vragen over bepaalde excursies? Stuur ons een berichtje of kijk op de website van ABTA.

Comments


bottom of page