top of page

Op gorilla trekking in het regenwoud van Oeganda

Bijgewerkt op: 20 feb. 2022


Gorilla's spotten in Oeganda is duurzaam

Gorilla's lijken dieren die je alleen in je dromen kunt spotten, maar in het prachtige Oeganda vergroot je de kans wanneer je meegaat op gorilla trekking. En dit is niet zomaar een trekking. Het is een trekking door het ongerepte oerwoud van Oeganda waarbij de kosten die je betaalt om mee te gaan (groten)deels besteed worden aan de bescherming van deze indrukwekkende dieren. Kort gezegd: met een gorilla trekking in Oeganda draag je bij aan het behoud van dit oerwoud, aan het bestaan van de krachtigste mensenapen ter wereld en aan het welzijn van de mensen die in dit oerwoud wonen.


Eline reisde in 2017 naar Oeganda en bezocht het fantastische zuidwesten van het land. In dit blog vertellen zij over haar gorilla trekking door het beschermde Oegandese oerwoud van Bwindi National Park dat bewoond wordt door gorilla’s, okapi’s en bosolifanten.



Zo ziet de gorilla trekking door Oeganda er in het kort uit

Een gorilla trekking door Oeganda is onvergetelijk. Alles wat je ziet, hoort en ruikt is uniek en niet te evenaarden. Het begint al bij het verblijf, middenin de jungle. Wij sliepen in een tentje en hoorden van 's middags tot de volgende ochtend alleen maar vogels fluiten, apen roepen en olifanten tompreteren. De hele trekking is dus een ware belevenis. Ik leg in het kort uit hoe het er uit zag.


Het was een hele reis met onze 4WD. We reden door weelderig berglandschap, langs dorpen met houten huizen en door vrolijk gekleurde steden. Aan het einde van de dag was het zo ver. We bereikten Bwindi National Park: een van de twee beschermde stukken oerwoud in het zuidwesten van Oeganda.


Een trekking door het Oegandese oerwoud is strak gepland. Je wordt ‘s ochtends vroeg, als de ochtenddauw nog over het tropische regenwoud hangt, wakker in je hut of tent. Terwijl je je geniet van je Chapati Rolex (Oegandese omelet met groente) hoor je op de achtergrond langzaam de apen en vogels ontwaken.


Na het ontbijt loop je met je wandelstok naar het observatiecentrum van het National Park. Een van de vijf rangers deelt je, samen met je reisgezelschap, in in een groep van maximaal zes personen. Er wordt uitgelegd dat we minstens vijf meter afstand moeten nemen van de dieren, onze uitwerpselen moeten begraven tijdens de trekking en maximaal één uur bij de gorilla’s mogen zijn. In het oerwoud zijn twee rangers aanwezig die de gorilla’s op gebied van conditie en veiligheid in de gaten houden. Via een walkie-talkie geven zij door aan de ranger die bij ons is waar de gorilla’s zitten.


Plotseling is het zo ver. Samen met onze ranger, vijf mannen uit het dorp en een politieman, welke een groot geweer draagt, trekken we door het dichtbegroeide oerwoud. Met een kapmes wordt een zo smal mogelijk pad gecreëerd zodat het oerwoud de kans krijgt om binnen één dag weer dicht te groeien.


Na vier uur trekken door het oerwoud, vergezeld door agressieve bosolifanten die door de ranger met bepaalde stemgeluiden afgeschrikt werden, zien we op tien meter afstand een zwart harig hoofd boven de bomen uitpieken. Plots gaat hij staan en draait hij zich om. De silverback. We hebben de eerste, én machtigste gorilla van de groep, gespot!


Het volgende uur is er een die ik nooit meer ben vergeten. We worden omringd door gorilla’s, van kleine schattige schaterende gorillapeuters tot grote bazige mannetjes en vrouwtjes. De ranger communiceert, door grom- en bromgeluiden te maken, actief met de grote reuzen. Het enige wat wij kunnen doen is kijken naar die immens grote wezens en luisteren naar de vredige smakgeluiden die uit hun brede mond tevoorschijn komen.


Waarom is deze gorilla trekking van zo'n groot belang?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een gorilla trekking door Bwindi National Park kost niet niks. Je betaalt €600,- per persoon. Gelukkig wordt dit geld door de Oegandese regering goed besteed. Onder andere aan het beschermen van het gebied door de omgeving actief af te bakenen en stropers op te pakken.


Verder zorgt de regering er voor dat mensen in de directe omgeving op andere manieren, dan stropen op gorilla's en illegaal bomen kappen, aan werk komen en dat ook nog eens meer oplevert. Bijvoorbeeld als politie, dierenarts, gids of medewerker bij een lodge. Ten slotte worden mensen opgeleid tot dierenartsen en rangers en ingezet om actief bij te dragen aan de bescherming van de dieren.

Links is de door mensen 'bewerkte' wereld. Rechts begint Bwindi National Park: het beschermde oerwoud.

Het beschermen van gorilla's en dit regenwoud is nodig!

Het oerwoud van Oeganda bestaat uit Bwindi National Park en Mgahinga Gorilla National Park. Het oerwoud van Oeganda vormt samen met het oerwoud van Rwanda, Congo, Kameroen, Angola, Centraal Afrikaanse Republiek, Guinea en Gabon de enige plek ter wereld waar berggorilla’s voorkomen.


Helaas wordt de berggorilla extreem bedreigd door de vernieling van zijn leefgebied. Ontbossing en de jacht op de dieren verhogen de kans dat het dier de 21e eeuw niet overleeft. Als toerist kun je bijdragen aan het welzijn en behoud van de gorilla’s. Je kunt natuurlijk geld overmaken naar het goede doel, maar je kunt ook ter plekke investeren in projecten. Projecten waar je zelf ook aan meedoet. Zoals de gorilla trekking in het Oegandese Bwindi National Park. Op deze manier kom je, op een gepaste manier, als toerist heel dichtbij de berggorilla’s.


Meer weten over deze gorilla trekking en de bescherming van dit Oegandese regenwoud en al haar inwoners? Op de website van Bwindi National Park lees je er alles over.

Comments


bottom of page