top of page

Hoe overnacht je duurzaam?

Bijgewerkt op: 14 jun. 2019


Alles over duurzaam overnachten

Als je duurzaam reist, wil je dit natuurlijk het liefst overnachten in een duurzame accommodatie. In dit blog helpen je op weg met praktische tips over hoe jij duurzaam kunt overnachten.


Wanneer is een accommodatie duurzaam?

Bij het kiezen van een duurzame accommodatie is het allereerst raadzaam om te kijken naar in wat voor soort gebouw je potentiële slaapplek zit. Een monumentaal pand en een hut gebouwd van gerecyclede petflessen zijn voorbeelden van duurzame accommodaties. Daarna is het noodzakelijk om na te gaan waar het water vandaan komt. Sommige accommodaties gebruiken regenwater om de boel mee door te spoelen, zoals HiHahut. Er zijn ook accommodaties waar water uit het meer wordt gehaald en met behulp van zonne-energie wordt verwarmd. Als laatste kun je kijken naar het materiaal wat gebruikt is voor de inrichting van de kamer, hut of tent. Gerecyclede materialen, en stoffen van snel-terug groeiende planten zoals bamboe, zijn bij voorbaat duurzaam.


Duurzaam overnachten bij de locals

Duurzame hotels, ketens & lodges

Wanneer je voor een duurzame accommodatie gaat, kun je er van verzekerd zijn dat het een bijzondere ervaring gaat worden. Je slaapt bijvoorbeeld in een gek gevormde hut waarbij je via het bolgevormde dak ’s nachts de sterren aan de hemel kunt zien staan. Bovendien zijn kamers van duurzame accommodaties meestal origineel ingericht. Je vindt bijvoorbeeld lodges waarbij alles van bamboe is of hotels waar je gerecycled autobanden worden gebruikt als nachtkastjes. Duurzame accommodaties bevinden zich ten slotte vaak op bijzondere plekken, zoals midden in de jungle van Borneo of diep in het binnenland van IJsland.

Een echt duurzame, en dus bijzondere accommodatie, is het Tree Hotel in Zweden. In dit hotel overnacht je in boomhutten. Alle kamers zijn gemaakt van duurzaam materiaal. Vanuit de boomhutten kijk je uit over de ongerepte wildernis van Zweeds Lapland. In de Zuid-Afrikaanse Marataba Trails Lodge, vlakbij Pretoria, wordt energie opgewekt met zonnepanelen. En in het Thaise Chiang Mai kun je de handen uit de mouwen steken en een handje meehelpen op de plaatselijke kwekerij. Tijdens een een dagje ploeteren op het land draag je bij aan het herstel van het lokale eco-systeem.


Duurzame hotels, ketens en lodges

De meest duurzame accommodatie

Kamperen in het wild is met vlag en wimpel de meest duurzame manier van overnachten. Dit is helaas niet in ieder land mogelijk. Er bestaan wel campings en boerderijen waar je je tentje kunt pitchen én kunt bijdragen aan het behoud van de planeet. In Italië heeft Eline geslapen in een boerderij die water uit de rivier haalt, dit opwarmt en gebruikt om mee te koken en te douchen. In Oeganda gingen ze nog verder. Daar sliep Eline op een camping waar de uitwerpselen van gasten werden gebruikt als mest voor hun moestuin. Ook ook op deze camping werd water uit de natuur gehaald. Het water werd vervolgens opgewarmd met een kampvuur en via een regenpijp naar een van bamboe gebouwd hok geleid. In dit hok kon je vervolgens onder de sterrenhemel, of in de warme zon, genieten van een frisse douche. En alles met de kracht van de natuur!


Duurzaam overnachten in kamperen in de wildernis

Comentarios


bottom of page