Elke Nederlandse provincie heeft mooie natuurgebieden. Nederland telt zelfs 21 nationale parken en in elke provincie is er minstens een. Waar je ook heen gaat in Nederland, er is altijd een natuurgebied in de buurt. In dit blog hebben we de mooiste nationale parken op een rijtje gezet.
Natuurgebieden in Drenthe
In het noorden van Drenthe, tegen Groningen stroomt de Drentsche Aa, omgeven door het gelijknamige nationaal park. Natuurgebied De Drentsche Aa beslaat vooral grasland en beken. In Zuidwest-Drenthe ligt nationaal park Dwingelderveld. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden en vogels spotten in het natte heidegebied.
Verder in het westen van de provincie vind je nationaal park Drents-Friese Wold. De 6000 hectare bestaat uit bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland en is een Natura2000-gebied. Dat houdt in dat de EU er extra aandacht heeft voor haar in Europa bedreigde plant- en diersoorten en het behoudt van de biodiversiteit. De meeste natuurgebieden in Drenthe liggen in het noorden, midden en westen van de provincie.
Natuurgebieden in Flevoland
Bij Almere en Lelystad ligt het nationaal park Nieuw land, wat bestaat uit gewonnen land. Nieuw land is het thuis van onder andere de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer. Op het drooggelegd land kun je wandelen, mountainbiken en vogels spotten. Met een beetje geluk zie je er ook runderen en paarden. Eline ging zeilend naar de Marker Wadden.
Andere natuurgebieden in Flevoland liggen in het zuidoosten van het noordelijke deel (bij Kraggenburg) van de provincie en in het zuidoosten van het zuidelijke deel (tussen Biddinghuizen en Zeewolde).
Natuurgebieden in Friesland
De waddeneilanden zijn iets speciaals. Schiermonnikoog is zelfs een nationaal park. Je kunt er wadlopen, de zon in de zee zien zakken, luieren op het strand, wandelen aan zee of in de duinen, een bos verkennen en er leven meer dan 300 vogels. Het Wad staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Ook op het vaste land heeft Friesland natuurgebieden, waaronder nationaal park De Alde Faenen. In dit natuurgebied tussen Drachten, Leeuwarden en Heerenveen staat water centraal. Je kunt er dan ook suppen, kanoën, zeilen, surfen, varen en op watersport. Wandelen en fietsen kan ook, maar varen schijnt er het leukst. Verder liggen De Drents Friese Wold en Lauwersmeer deels in Friesland.
Natuurgebieden in Gelderland
Gelderland is het thuis van de bekende nationale parken de Hoge Veluwe en Veluwezoom, ten noorden van Arnhem. Ook boven de Veluwe liggen tal van mooie natuurgebieden, tot aan Apeldoorn en voorbij Zuthphen. Verder is de omgeving van Winterswijk erg groen (in het zuidoosten, tegen de Duitse grens) en zijn het Bergherbos, de Leuvenumse Bossen en Planken Wambuis grote natuurgebieden in de provincie Gelderland.
Natuurgebieden in Groningen
Heel noordelijk en op de grens van Groningen en Friesland ligt nationaal park Lauwersmeer. Vogels wonen er graag en met momenten veel. Tijdens een wandeling komt een verrekijker er zeker van pas. Fietsen kan er ook, net als varen, watersporten en overnachten. Er is weinig kunstlicht, waardoor sterrenkijken goed lukt. Lauwersmeer heeft zelfs wandelroutes en -gidsen waarmee je het natuurgebied bij duisternis kunt ontdekken.
Natuurgebieden in Limburg
In het noordoosten van Limburg, richting de Duitse grens, komen rivieren en stuifduinen samen in nationaal park de Maasduinen. Het natuurgebied was op verschillende momenten in de geschiedenis een belangrijke plek, enerzijds een thuis, anderzijds een strijdtoneel. Eline bezocht dit nationale park toen ze met de elektrische camperbus ging kamperen.
In het noordwesten van de provincie, op de grens met Noord-Brabant en in de buurt van Weert, Helmond en Eindhoven, ligt nationaal park De Grooten Peel. In het hoogveengebied werd vroeger turf gestoken en vandaag vooral gewandeld.
Een stuk zuidelijker, ten oosten van Roermond en omgeven door Duitse grenzen, kom je drie plateaus met hoogteverschillen en beken tegen. Ze vormen nationaal park de Meinweg en het thuis van een adderpopulatie. Nog zuidelijker bots je op de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Het is eigenlijk een heuvel, wel een met unieke kalkhellingen en tevens een zalige plek voor een mooie wandel- of fietstocht.
Natuurgebieden in Noord-Brabant
Stuifzandgebied nationaal park Loons en Drunense Duinen ligt tussen Den Bosch en Tilburg.
Brabant deelt nationaal park de Kalmthoutse heide met de Vlaamse provincie Antwerpen.
Tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch vormen bossen, vennen en valleien natuurreservaat de Kampina, een vredige plek en een van onze persoonlijke favorieten. Voor een bezoek aan 's-Hertogenbosch, raden we een wandeling of fietstocht in het Bossche Broek en de Moerputten aan. Ilse wandelde door dit prachtige natuurgebied toen zij op wandelvakantie in eigen land ging.
Natuurgebieden in Noord-Holland
Texel is altijd een goed idee met haar strand, heiden, duinen en rust. De Duinen van Texel zijn erkend als nationaal park. Een ander nationaal park in Noord-Holland, vind je ten westen van Haarlem, ook aan zee. Ook hier, in Zuid-Kennemerland, hebben duinen de hoofdrol. Het nationaal park zou stad en strand verbinden, van Zandvoort tot IJmuiden.
Ook de regio West-Friesland heeft mooie natuur. Geen nationaal park maar wel uitgestrekte poldergebieden omringd door dijken en water. Je leest er alles over in de duurzame travelguide over West-Friesland.
Natuurgebieden in Overijssel
Overijssel heeft dan weer iets heel anders te bieden. Boven Zwolle kun je vogels spotten in de rietvelden en boven het laagveenmoeras van nationaal park Weerribben-Wieden. Voor bergen moet je wat oostelijker en zuidelijker gaan. In het Twentse nationaal park de Sallandse Heuvelrug kun je tussen heide, bos en heuvels fietsen, wandelen, paardrijden en overnachten.
Natuurgebieden in Utrecht
De provincie Utrecht telt één nationaal park, met piramide weliswaar. De Utrechtse Heuvelrug is een overzichtelijk bebost en heuvelachtig natuurgebied dat zich goed leent voor outdoor activiteiten en bezoekjes met kinderen.
Natuurgebieden in Zeeland
Zeeland heeft het grootste en natste nationaal park van Nederland: de Oosterschelde. Eb en vloed brengen steeds weer verandering in de aanblik. Je kunt het natuurgebied al duiken, wandelend, varend en zonnend verkennen. Naast moeras, zee en duinen is er de kans om zeehonden, vogels en bruinvissen te spotten.
Natuurgebieden in Zuid-Holland
Een ander nat nationaal park ligt op de grens met Noord-Brabant. Riviereilanden en veel water zijn kenmerkend voor de Biesbosch. Ook hier kun je varen, maar evengoed kanoën, fietsen en wandelen. Met veel geluk spot je er een bever.
Meer natuur in Nederland
Nederland kent nog veel meer natuur. Op de websites van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vind je meer informatie over bovenstaande plekken en veel andere kleine Nederlandse natuurgebieden. Er is ongetwijfeld groen in de buurt van jouw woonplaats of vakantiebestemming.
Bronnen: Nationaalpark.nl, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer
Comments