top of page

Verblijf op een vakantieboerderij in Limburg

Bijgewerkt op: 25 sep 2020



In het zuiden van Limburg leer je tijdens een verblijf op een boerderij de echte boer kennen. De boer van zuidelijk Nederland. Hoe leeft deze en wat gebeurt er allemaal op een dag? Wij namen de proef op de soms en bezochten een aantal (vakantie)boerderijen in het glooiende Zuid-Limburg. Lees verder en boer met ons mee!


Met de fiets door de Limburgse heuvels

Onze reis begint in de gastronomische stad Maastricht. Een perfecte tegenpool van het boerenleven dat ons de komende dagen te wachten staat. Vanaf het station wandelen we langs chique restaurants en bruisende cafés en passeren we charmante inwoners op de met kinderkopjes bezaaide straten. We zijn onderweg naar fiets- en scooterverhuur Limburg. Hier staan twee elektrische fietsen voor ons klaar. Een van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen voor deze leuke trip door het prachtige landschap van Zuid-Limburg.


Lokaal en duurzaam eten in Maastricht

Voordat we de heuvels van Limburg induiken, stappen we binnen bij het 'groenste restaurant van Maastricht': Eetcafe Céramique. Dit gezellige eetcafe verwelkomt iedereen, want op de kaart staan vegetarische en veganistische gerechten en ook gerechten met vlees of vis. "Veel gezelschappen zijn divers. Daar zit een gezin waarvan de dochter sinds kort veganistisch is geworden. Hier kunnen ze gewoon met zijn allen genieten. Voor ieder is er wat wils" , vertelt eigenaar en chefkok Hennie.


Céramique kookt en bakt met lokale producten en gebruikt ook biologische producten met een verhaal. Gastvrouw en mede-eigenaar Tanya schenkt ons een Franse biologische wijn in. "Deze wijn komt van een boerderij waar alleen maar vrouwen werken." Klinkt goed! Terwijl Tanya enthousiast het verhaal achter de wijn vertelt, serveert Hennie ons typisch Zuid-Limburgs zuurvlees. Maar dan de vegetarische variant. En een heerlijke citroenrisotto en asperges. "Onze kaart en gerechten zijn met zorg samengesteld, met liefde voor de regio en de ingrediënten."


De fietsroute door Zuid-Limburg

De volgende dag begint onze fietsroute door Zuid-Limburg. We hebben een diverse afwisseling van boerderijen op de planning staan. De afstanden tussen de boerderijen zijn goed met de fiets te bereizen. En de route leidt ons door het mooie Limburgse heuvellandschap. Na, met reliëftoepassing, op Google Maps te hebben gekeken, kwamen we tot deze route:


Even een samenvatting: Na Maastricht wordt onze eerste stop van deze fietsroute in Zuid-Limburg vakantieboerderij Logeren bij Laura. De volgende dag rijden we door naar melkveehouderij Het Loeigoed. Vervolgens gaan we zuidwaarts naar wijngaard en logement Domein Holset. Na een overnachting, en een aantal bezoekjes aan pittoreske Zuid-Limburgse dorpjes, rijden we door naar de Gulpener bierbrouwerij. Onze gastronomische vakantie eindigen we bij het prachtig gelegen Landgoed Heerdeberg.


Logeren bij Laura in een vakantiewoning

In het pittoreske kerkdorp Scheulder verwelkomen Roland, Annemarie en hun koeien ons op de boerderij. Naast het woonhuis van het koppel vinden we drie keurige vakantieappartementen. Compleet ingericht met een keuken, woonkamer en badkamer. In de klassieke Limburgse carréboerderij krijg je een eerlijk kijkje in het boerenleven.


In de schuur van de boerderij runt Annemarie haar eigen volledig duurzame winkeltje 'La Vache Blanc'. Hier zit je goed voor Ibiza-stijl kleding, duurzaam geproduceerde olijfolie en zeep en voor eyecatchy sieraden.



Bij Logeren bij Laura kom je ook voor het boerenleven, en dat ervaar je hier goed. Of je nou in gesprek gaat met Roland en Annemarie over de manier waarop gewerkt wordt of daadwerkelijk meewerkt. Sta bijvoorbeeld vroeg op om de koeien te melken, de koeien de wei in te brengen of de stallen schoon te maken. Of ga ‘s avonds na het eten mee naar de stallen om te melken.

Foto: Logeren bij Laura

Voor kinderen is dit ook een goede plek om te leren waar de melk vandaan komt. Naast de kalfjes vertroetelen is het heel leerzaam om te zien hoe koeien gemelkt worden en hoeveel melk een koe geeft. Wij realiseerden ons na ons bezoek opeens hoe weinig we, in verhouding tot het werk dat het kost, betalen voor een pak melk.

Foto: Logeren bij Laura

De vakantiewoningen van Logeren bij Laura zijn ook een perfecte uitvalbasis voor mooie wandel- en fietstochten door de glooiende omgeving. Het is sowieso al leuk om over de dorpsstraat te wandelen vanwege de traditionele Zuid-Limburgse boerderijen en kleine kerkjes. Wandel je een uur door, dan bereik je Kasteel Schaloen met zijn mooie grachten. Heb je langer de tijd? Ga lekker via het heuvellandschap naar Valkenburg.


Koeien knuffelen en melk proeven bij Het Loeigoed

Smalle straten, huizen gebouwd met grote dikke stenen en groengekleurde boerderijdeuren: het is net alsof we een ander land binnenrijden! Boerderij Het Loeigoed ligt in Simpelveld, een klein dorpje in de Zuid-Limburgse heuvels. We zijn hier om melk te proeven, te knuffelen met koeien en om te zien hoe het is om boer te zijn.


Boerin en gastvrouw Kristel vertelt ons enthousiast over haar werk, de omgeving waarin zij woont en hoeveel heimwee ze had naar Zuid-Limburg toen zij in Den Bosch studeerde. We kunnen ons voorstellen dat je je hier heerlijk voelt. Het is rustig, vredig en toch bruisend op de een of andere manier, met die koeien in je stal.


Dat laatste ervaren we wanneer we, gehuld in een gifgroene tuinbroek, de stal betreden en plaatsnemen op een hooi baal. Omringd door smikkelende koeien, die nieuwsgierig naar ons kijken, drinken we een vers glas melk. Ondanks dat we weten hoe groot koeien zijn, beseffen we het hier weer even extra. Kristel verzekert ons dat ze heel lief zijn. Dat kunnen we zelf ervaren wanneer we mee de stal in lopen.


Na een kleine metamorfose, stappen we de stal binnen. We bevinden ons letterlijk tussen de koeien. Wandelende én poepende koeien. Een bijzondere ervaring. Ze lopen langs ons alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Wij lijken meer onder de indruk te zijn van hen dan zij van ons.


Opeens gaat boerin Kristel op een van haar koeien zitten, nadat ze haar hand op de bil van het dier legt om te vragen of ze mag zitten. Wij doen haar na, en zitten een paar seconden later op een rustig etende koe. Niet veel later liggen we zelfs op het prachtige dier. Dit is dus koe knuffelen. Wat zijn ze zacht en warm!


Bij Het Loeigoed kun je naast melk proeven, koeien knuffelen en het boerenleven ervaren een koe adopteren. Koe Josefien is al geadopteerd door een Belgisch stel. Kinderen, klassen, stelletjes en andere koeienadopteerders worden door Kristel op de hoogte gehouden van de ontwikkeling die de koe doormaakt. De opbrengst van de adoptie investeert ze in het dierenwelzijn van de dames.


Een Nederlandse wijngaard beleven bij Domein Holset

Voor een lekker glas Nederlandse bubbels zit je bij Domein Holset goed. Deze wijngaard in het gelijknamige dorp is 6,5 hectare groot en produceert jaarlijks 25.000 flessen mousserende wijn. De mineraalrijke bodem, de zon die op de druiven schijnt en de ligging van de ranken geven de wijnen die Domein Holset produceert een heerlijke smaak.


Na een inspirerende en leerzame rondleiding door de wijngaard neemt wijnspecialist Mitch ons mee naar het proeflokaal. Mitch ruilde Amsterdam voor de heuvels van Zuid-Limburg. Nu weet hij alles over de druiven die hier geteeld worden, over de manier waarop de mousserende wijnen tot stand komen en begeleidt hij WWOOF-ers die hier helpen op de boerderij. "Vroeger stond er maïs op het landgoed, een veel minder duurzaam product dan druiven", vertelt Mitch. "Waar een maïsplant een jaar leeft, houdt een druivenstruik het wel dertig tot veertig jaar vol. De oogst van 3,1 planten is goed voor een fles mousserende wijn. De pulp dient als compost."


In het proeflokaal bekijken, ruiken en proeven we de wijnen. We krijgen een smakenkaart en beoordelen per slok hoe de wijn er uit ziet, welke smaaktonen naar voren komen en hoe de structuur in de mond voelt. Onder het genot van een lekker hapje leren we steeds meer over de mousserende wijn en over de wijngaarden op deze glooiende heuvel.


Naast wijn proeven kun je ook overnachten op Domein Holset. Ideaal na een proeverij. Je wilt hier namelijk niet weg. En dat komt door de schoonheid van de wijngaard, die, zoals algemeen directeur Kirsten ons zegt, "de wereld op tilt". "Hier beleef je de natuur. De hele dag door. Bij de renovatie kregen duurzame materialen zoals leem de voorkeur. Verder werden er boringen in de grond gemaakt om warmte optimaal te benutten, zorgen zonnepanelen voor elektriciteit en worden de toiletten doorgespoeld met water dat het grasdak opvangt."


Proosten met duurzaam bier bij de Gulpener Bierbrouwerij

De Gulpener Bierbrouwerij kan en mag je niet missen. Deze brouwerij ligt in het dorpje Gulpen direct aan de doorgaande weg. Deze Zuid-Limburgse familiebrouwerij uit 1825 produceert haar bier al decennialang super duurzaam. Daar leer je alles over tijdens de rondleiding en proeverij.


Regionaal en lokaal is hier de standaard. Dat zie je meteen wanneer je het proeflokaal binnenstapt. In de gang hangt de Wall of Farm. Een muur met portretten van alle boeren in de omgeving van wie Gulpener gerst afneemt. De 18 soorten bier die Gulpener brouwt worden verrijkt met water uit de eigen bron en ook de hop komt uit de regio.


Naast dat zij als ambitie hebben om een verbond met de natuur te tekenen, zorgen ze goed voor hun personeel én voor de gemeenschap van Gulpen. En daar laat bierspecialist Gabriël tijdens de proeverij geen gras over groeien. Enthousiast én standvastig vertelt hij dat de tweede zondag van september in het teken staat van hop plukken. Samen met alle familie en vrienden van de medewerkers van de brouwerij. "We maken er een groot feest van. Eerst lekker de handen uit de mouwen steken en daarna samen barbecueën en bier drinken". Nog iets moois: Gulpener stelt ieder jaar per medewerker € 150 beschikbaar om te besteden aan regionale goede doelen. Hier wil je werken!



Na een interessante rondleiding door de Gulpenerbrouwerij is het tijd om de bieren van deze kleinste pilsbrouwer van Nederland te gaan proeven. Gulpener experimenteert met brouwprocessen, zoal het vriesdestilleren. Daarnaast brouwen ze bier van het oude recept van het Gerardus-klooster. Dat experimenteren zie je ook terug in het interieur van de biergarten. Langs diverse palen groeien hopplanten weelderig.


Drie goedgevulde glazen bier per persoon, een proefformulier en een boekje met het assortiment krijgen een plekje op onze tafel. De opdracht: raden welke drie verschillende bieren er zojuist voor ons zijn neergezet. Gabriël tipt ons om te letten op de geur, de kleur, het schuim en de smaak van de bier. "Dan moeten jullie er wel achterkomen".


De bieren prikkelen al onze zintuigen, maar het raden van de bieren gaat ons niet zo makkelijk af. En het wordt steeds lastiger na al die overheerlijke slokken bier. Gelukkig serveert Gabriël ons een stuk brood voor. Gemaakt van bierborstel door een bakkerij in Maastricht. Na afloop krijgt degene die de meeste bieren goed heeft een applaus en een certificaat. Die eer is niet aan ons besteed. Maar dat is geen probleem, want deze proeverij was al een verwennerij op zich.


Smullen van ingrediënten uit het voedselbos op Landgoed Heerdeberg

Onze fietsvakantie in het zuiden van Limburg eindigen we bij Sanne en Coenraad Reinders. In hun restaurant op Landgoed Heerdeberg gaan wij genieten van ingrediënten uit hun voedselbos en permacultuurtuin. Het bos en de tuin voorzag henzelf eerst van verse groenten, vlees en kruiden. Maar inmiddels hebben ze hun geluk opengesteld en kan iedereen smullen van al het lekkers in hun restaurant. Of in de mooie permakruidentuin, aangelegd door permacultuurlegende Taco Blom, omringd door Zuid-Limburgse rotsen.


We nemen plaats aan een robuuste tafel, middenin de tuin. Sanne verwelkomt ons met een goed glas Limburgse bubbelwijn van Domein Holset. We nemen een kijkje op de kaart en voelen het water ons al in de mond lopen. "De kaart wisselt geregeld, omdat er gewerkt wordt met seizoensproducten. Maar ook van wekken, pekelen en fermenteren zijn we niet vies", laat Sanne weten. Niets gaat verloren.


En het vlees? "Dat komt van onze eigen scharrelvarkens. Deze bontbenthymers scharrelen en snuffelen jarenlang door ons voedselbos. Ze wroeten in de grond waardoor de grond in ons bos vruchtbaar en actief blijft. Als het tijd is om ze te slachten, brengen we ze naar een kleinschalig slachthuis om te hoek. We willen dat de dieren zo min mogelijk stress hebben. Bovendien proef je stress in het vlees. Dat wil niemand."


Onze gekozen gerechten worden klaargemaakt in de buitenkeuken. Als voorgerecht krijgen we bospaddenstoelen a la escargots in knoflookolie. En een lekkere wortelbeignet. Terwijl we dit met al onze aandacht naar binnen werken, zien we Coenraad door de kruidentuin wandelen en kruiden plukken. Wat heerlijk om zo dicht bij de natuur te zijn!


Niet veel later schotelt Sanne ons het hoofdgerecht voor: Thomawack met groenten voor Eline en een ambachtelijke hamburger met frieten voor Ilse. Jummie. Wat een prachtige plek om onze vakantie af te sluiten!


Deze reis kwam tot stand in samenwerking met Columbus Travel. We zijn benieuwd wat jullie er van vonden en of jullie deze route ook willen afleggen. Laat het ons weten!

Comments


bottom of page