top of page

Vegetarisch of veganistisch eten op vakantie


Foto: Lai YuChing, Unsplash

Op reis is het soms lang zoeken voordat je een vegetarische of veganistische maaltijd hebt gevonden. Zeker als je de taal niet spreekt of leest is het moeilijk. En honger is ook weinig bevorderend voor de sfeer. Er zijn verschillende apps die je hierin wereldwijd de weg wijzen. Wij verzamelden ze hieronder.


De meest complete apps om vega(n) restaurants te vinden


Happy Cow

Happy Cow is onze grote favoriet. Deze website en app is wereldwijd in de meeste landen beschikbaar en je kunt er heel gericht mee zoeken. Zo zie je in de Happy Cow app ook restaurants met vegetarische of veganistische opties, wat je mogelijkheden aanzienlijk vergroot. Ook kun je in de app filteren op toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, gratis wifi, betaalmogelijkheden en meer. Je selecteert gemakkelijk of je een restaurant, bakkerij, foodtruck of iets anders zoekt en of je wil dineren, ontbijten, lunchen of borrelen.


De app: Android / Apple


Foto: Eduardo Casajús Gorostiaga, Unsplash

Vegman

Via Vegman kun je wereldwijd zoeken naar plantaardige restaurants en maaltijden. Vegman geeft over elk restaurant een korte omschrijving van wat je mag verwachten: is het een veganistisch restaurant of en ze veel vegetarische gerechten? In Zuid-Amerika en Afrika vind je via Vegman nog niet veel restaurants vinden.


De app: Android / Apple


Vega(n) reisbloggers

Deze reisbloggers geven veel tips over hotspots en delen hun persoonlijke ervaring in hun reisverslagen en stadsgidsen. Iets minder overzichtelijk dan de zoekfuncties en beoordelingen in de bovenstaande apps, wel uitgebreide info.


The Nomadic Vegan

Wendy van The Nomadic Vegan schrijft blogs over reizen als vegan. Ze heeft al 117 landen aangedaan. Haar blogs bevatten per land tips voor veganistische reizigers. Ook heeft ze cityguides geschreven met hotspots voor vegans en een gratis ebook. The Nomadic Vegan tipt veganistische gerechten, restaurants en soms ook kookcursussen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Europa, Australië en in een aantal Afrikaanse landen. De meeste gidsen stelde ze samen met de hulp van de lokale bevolking.


Foto: Devi Puspita Amartha Yahya, Unsplash

Verenigde Staten en Canada

VRG staat voor Vegetarian resource group. De VGR stelde een Vegan journal's guide samen voor de Verenigde Staten en Canada. Elke staat heeft een lijst met vegetarische en veganistische restaurants, cafés, koffiehuizen etc. Ook eetgelegenheden met vegetarische gerechten worden op de website vermeld. Elke plek is voorzien van een woordje uitleg.


Wereldwijd

Vegan Travel is een community van acht veganisten en een vegetariër uit Noord-Amerika en Europa die veganistische reisgidsen en andere reisblogs schrijven. Daarmee voorzien ze de lezer van tips over bezienswaardigheden, tours en vegan restaurants.


Verder hebben heel wat andere vegetarische en veganistische bloggers city guides en blogs vol advies en tips. Dat zijn er te veel om in dit blog te noemen. Op reisfora en Facebook vind je ook veel groepen en topics om tips uit te wisselen met locals of andere reizigers. Soms Ook op (reis)websites zoals TripAdvisor en Foursquare vind je vegetarische en veganistische restaurants op vakantiebestemmingen wereldwijd.


Foto: Ella Olsson, Unsplash

Handboek

Lonely planet bracht een handboekje uit met tips voor het verkennen van de wereld met een plantaardig dieet. Er staan tips in voor kookcursussen en andere activiteiten, net als algemene tips om eten op vakantie zo makkelijk mogelijk te maken. Hier te bestellen: Vegan travel handbook van Lonely planet.


Tips voor veganistisch of vegetarisch eten op vakantie

Deze algemene tips komen elke vegetariër of plantaardige reiziger van pas.

  • Bekijk vooraf wat je aan vegetarische en veganistische mogelijkheden kunt verwachten op je vakantiebestemming. Tel Aviv en Hong Kong bijvoorbeeld laten vegetariërs en vegans watertanden, net als Berlijn en elke plek in India.

  • Het is handig om in de lokale taal de woorden vegetarisch, veganistisch, vlees, kip, vis, ei en melk of zuivel te kunnen zeggen, zodat je kunt vragen wat voor gerechten er zijn en je misschien zelfs de menukaart kunt lezen. Niet in alle landen of culturen vallen kip en vis onder het vegetarisch dieet, daarom is het handig om dat expliciet te kunnen bevragen of lezen. Google Translate en Google Lens (om menukaarten te vertalen) kunnen natuurlijk ook van pas komen.

  • Vraag tips aan de lokale bevolking. De receptionist van het hotel of iemand die je onderweg ontmoet, heeft vast tips.

  • Wees vriendelijk en vraag of een gerecht aangepast kan worden als er enkel vlees- en visgerechten op de kaart staan. Eventueel kun je iemand vragen je te helpen om dat te communiceren. Besef ook dat het eten van dierlijke producten in sommige landen een belangrijk onderdeel is van de keuken en de cultuur, waardoor je verzoek misschien niet altijd (enthousiast) ingewilligd wordt.

  • In grote steden is het aanbod meestal veel groter en gevarieerder.

  • Als je echt weinig vegetarische of veganistische maaltijden tegenkomt, is het handig om wat snacks achter de hand te hebben en ook om die in te slaan als je in een winkel bent. Om dat mee te kunnen nemen, is een bakje of ziploc bag handig om bij je te hebben.

  • Vaak kun je op markten en in supermarkten groenten en fruit kopen. Daarvoor is het handig om een mes bij je te hebben. Eventueel kun je een hostel met keuken boeken en daar zelf koken.

  • Bekijk online of in een reisgids wat typische vegetarische gerechten zijn voor de regio waar je naartoe gaat. Soms zitten er vissauzen in curry's of is bouillon getrokken van vlees. Dan weet je dat alvast en kun je ernaar informeren en zelf bepalen of je dat wil eten.



Комментарии


bottom of page