Duurzaam vliegen bestaat niet. Wil je toch vliegen? In dit blog vind je een overzicht van de minst en meest vervuilende luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol Airport vertrekken. Daarnaast geven we je tips hoe je zo duurzaam mogelijk vliegt.
Er zijn meerdere instanties die kijken naar de duurzaamheid van luchtvaartmaatschappijen. De Duitse Atmosfair Airline Index (AAI) heeft een formule bedacht waarmee ze luchtvaartmaatschappijen kunnen beoordelen op duurzaamheidsniveau. Ze kijken bij hun beoordeling naar brandstofverbruik, bezettingsgraad, zeteldichtheid, vrachtlading, type vliegtuig, betrokkenheid bij milieuvervuiling en vluchtafstanden. Daarnaast kijken ze naar hoe efficiënt maatschappijen omgaan met de brandstof per passagier-kilometer.
De International Council on Clean Transportation (ICCT) keek ook naar de duurzaamheid van luchtvaartmaatschappijen. Volgens hen draagt het aan boord hebben van de modernste technologieën bij aan de mate waarin de luchtvaartmaatschappij groen is. Daarnaast heeft ICCT ook bepaald dat meer stoelen, en een kleinere business class, minder vervuilend is. (ICCT, 2017)
Minst vervuilende luchtvaartmaatschappijen
Volgens een analyse van de Atmosfair Airlines Index zijn dit de minst vervuilende luchtvaartmaatschappijen:
TUI fly
KLM
Aegan Airlines
Transavia
Air Lingus
TUI fly is volgens de AAI de groenste luchtvaartmaatschappij die vanaf Schiphol Airport vertrekt (AAI, 2018). De bezettingsgraad van TUI fly is maximaal en dat zorgt voor hun hoge score. Ze vullen het vliegtuig met zoveel mogelijk zitplaatsen en die zitplaatsen vullen ze vervolgens met zo veel mogelijk passagiers. Omdat dit niet als het meest comfortabele klinkt, wordt KLM ook als een van de groenste luchtvaartmaatschappijen genoemd. KLM heeft duurzaamheid in haar bedrijfsstrategie opgenomen. Dit versterkt hun belang dat ze hebben bij het behoud van de natuur. Daarnaast is 10% tot 50% van de gebruikte brandstof biobrandstof. Bovendien voert KLM sinds 2009 het KLM BioFuel Programma waarbij bedrijven hun vluchten deels met biobrandstof kunnen uitvoeren (KLM, 2019).
De International Council on Clean Transportation heeft een rapport samengesteld waarin de top 20 minst vervuilende luchtvaartmaatschappijen is opgenomen. Uit hun onderzoek bleek dit de top 5 te zijn:
Norwegian Airlines
SWISS
KLM
Turkish Airlines
Air France (o.a. Transavia)
Volgens ICCT is Norwegian Airlines de meest duurzame luchtvaartmaatschappij. Dit heeft de Noorse maatschappij grotendeels te danken aan de moderne technologie en faciliteiten. WOW Air stond eigenlijk op de tweede plek. Aangezien deze luchtvaartmaatschappij failliet is gegaan, hebben wij deze uit de lijst gehaald.
Vanaf 1 april 2019 heeft Schiphol Airport de tarieven voor het gebruik van het vliegveld verhoogd. De meest vervuilende luchtvaartmaatschappijen betalen vanaf 2021 meer dan de minst vervuilende luchtvaartmaatschappijen. De meest vervuilende luchtvaartmaatschappijen moeten 180% bovenop het basistarief gaan betalen en de minst vervuilende betalen 45% extra (NOS, 2019). Over het algemeen zijn de schoonste vliegtuigen de Airbus A320neo, A350-900, A380-800 en de Boeing 787 Dreamliner (NOS, 2019).
Meest vervuilende luchtvaartmaatschappijen
Het is natuurlijk ook goed om te weten welke luchtvaartmaatschappijen het meest vervuilend zijn. Volgens de AAI zijn, op basis van dezelfde criteria, deze vijf maatschappijen de meest vervuilende:
Kenya Airlines
Singapore Airlines
Royal Jordanain Airlines
Swiss Int. Air Lines
Royal Air Maroc
Kenya Airlines is volgens AAI de minste duurzame luchtvaartmaatschappij die vanaf Schiphol Airport vertrekt. De reden voor deze beoordeling is de hoeveelheid bedden die in het vliegtuig aanwezig is. Hierdoor kunnen er minder mensen tegelijkertijd door de lucht vervoerd kunnen worden.
Volgens het onderzoek, en het uitgebrachte rapport, van de ICCT zijn dit de meest vervuilende maatschappijen:
British Airways
Lufthansa
United Airlines
Aeroflot
Alitalia
Deze maatschappijen scoren voornamelijk laag op moderne toestellen en hoeveelheid stoelen in het vliegtuig. De meest vervuilende vliegtuigen zijn over het algemeen de Boeing 747-200 en de McDonnell Douglas MD-80 (NOS, 2019).
Twijfel je tussen bepaalde luchtvaartmaatschappijen? Raadpleeg AAI of lees het rapport van ICCT om te kijken hoe de luchtvaartmaatschappij waarmee jij zou willen vliegen wordt beoordeeld.
De impact van je vliegreis compenseren
Naast kiezen voor de minst vervuilende luchtvaartmaatschappij zijn er meer aspecten waardoor je je vliegreis op een zo groen mogelijke manier kunt uitvoeren. Een bekende ‘ vliegreis-vergroener’ is het compenseren van de CO2-uitstoot. Je kunt deze CO2-uitstoot compenseren door geld te investeren in een mooi project dat streeft naar het behoud van de natuur of het verbeteren van het klimaat. De projecten waarin je investeert zijn zowel lokaal als internationaal. Denk aan de bescherming van dijken, het aanleggen van bossen of het in stand houden van eco-systemen. Kies bij de compensatie van je CO2 voor projecten met een Gold Standard keurmerk.
Het compenseren van je vliegreis kan op verschillende manieren. We geven bij deze een opsomming:
Koop je vliegticket via de vliegticket zoekmachine FlyGRN. Deze organisatie compenseert gratis voor jou een deel van de CO2-uitstoot door het bedrag wat daar tegenover staat te investeren in de bouw van zonnepaneel parken in India.
Boek je reis bij een reisorganisatie of koop je vliegticket bij een luchtvaartmaatschappij waar CO2-compensatie wordt aangeboden. Voorbeelden zijn Yourway2go, Better Places, KLM en Transavia.
Compenseer bij speciaal daarvoor bedoelde compensatieprogramma’s, zoals Greenseat, Hivos, Trees for All, Fair Climate Fund of Cocomasur. Of kies voor een compensatie door te investeren in de ontwikkeling van een voedselbos, zoals Het Wilde Weiland (meer informatie hierover volgt).
Reken uit wat de uitstoot is van jouw vliegreis, via bijvoorbeeld Milieu Centraal, en investeer het bedrag wat daaruit komt direct in een klimaat gerelateerd project wat je zelf mooi vindt en wilt steunen.
Helaas is alleen de CO2-uitstoot van je letterlijke vliegreis niet het enige wat van grote impact is op de aarde. Er is namelijk meer. Een deel van de CO2-uitstoot, die wordt veroorzaakt door een vliegreis te maken, is verborgen. Het gaat bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot die ontstaat door het produceren van het vliegtuig, het vervoer van en naar het vliegveld, de karretjes die de koffers in het vliegtuig hijsen en de tanks die de brandstof naar de vliegtuigen brengen. Daarnaast stoot vliegen (net als andere vervoersmiddelen) niet alleen CO2 uit: het zorgt ook voor de uitstoot van stikstof en roet. Omdat vliegtuigen dit hoog in de atmosfeer uitstoten, heeft het een grote impact op het klimaat.
Je kunt ook een test doen om te ontdekken hoeveel verborgen CO2 jij uitstoot. Deze test is gebaseerd op het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn.
Om jouw vliegreis dus zo groen mogelijk uit te voeren, is er meer nodig dan alleen een CO2-compensatie. Gelukkig zijn er organisaties die proberen de compensatie voor de complete impact van vliegen berekenen. Bij Climate Neutral Group kun je kiezen voor verschillende compensatieprogramma’s, variërend van complete compensaties tot het compenseren van alleen je vliegreis.
Tips om zo duurzaam mogelijk te vliegen
Met het compenseren van je (complete) vliegreis reis je nog steeds niet klimaatneutraal. En dat gaat hoe dan ook niet gebeuren. Maar elke stap helpt om je vliegreis duurzamer te maken. Je vliegreis kan altijd nog duurzamer. Daarom geven wij bij deze tips hoe jij, naast compenseren, je vliegreis zo groen mogelijk kunt maken:
Ga met de trein of bus naar het vliegveld en neem bij aankomst op je bestemming ook de trein of de bus.
Heb je een huurauto nodig, kies dan voor een zuinig of elektrisch exemplaar.
Kies op je bestemming voor diervriendelijke excursies.
Ga voor duurzame accommodatie en restaurants.
Kies voor lichtgewicht koffers en neem weinig bagage mee.
Gebruik geleende, tweedehands of duurzaam geproduceerde reiskleding en -gadgets.
Vlieg rechtstreeks naar je bestemming in plaats van een vlucht met meerdere overstappen. De meeste CO2-uitstoot wordt namelijk veroorzaakt door het opstijgen en landen.
Eet aan boord van het vliegtuig vegetarische en/of veganistische gerechten
Handig en goed voor lange vluchten: neem een hervulbare fles of beker mee aan boord, zoals een Dopper, en vul in het vliegtuig je eigen fles met (warm) drinkwater. Zo vermijd je nieuwe plastic flesjes en wegwerp bekers.
Ga zo weinig mogelijk op reis naar bestemmingen waar je een vliegreis voor nodig hebt en reis de rest van de keren dat je op vakantie gaat met de trein, bus, fiets en/of auto.
Zoals we weten is vliegen niet goed voor het milieu. Maar we weten ook dat vliegen niet zomaar uit ons dagelijkse leven verdwijnt. Daarom hopen we met dit artikel mensen handvatten en informatie te geven om zo groen mogelijk te vliegen. Heb je tips of zijn we iets vergeten? Laat het ons weten!
Comments